Szupervízió avagy szakmai személyiség fejlesztés

Csoport szupervízió:

Résztvevői olyan emberek, melyek azonos szakterületen dolgoznak, ugyanakkor nem állnak egymással közvetlen munkakapcsolatban.

A folyamat során lehetőségük nyílik arra, hogy a többiek segítségével rálássanak saját szakmai működésmódjukra, önként vagy kényszerből felvállalt szerepeikre, ugyanakkor a munkájuk specifikus nehézségeinek közös feldolgozása hatékonyan felszínre hozza az egyéni elakadásokat. A résztvevőknek lehetőségük van a megszokott szerepekből való kitekintésre, ezáltal elfogadóbbá, rugalmasabbá és hatékonyabbá válhatnak.

A módszer alkalmazható például egy nagyobb cég több telepehelyén, hasonló területen, de egymástól távol dolgozó munkatársak fejlesztésére.

Team szupervízió:

A team-szupervízió résztvevői hosszabb távon együtt dolgozó munkatársak, akik egy cégen belül, közös területen dolgoznak. A tagok többé-kevésbé ismerik egymást, mindennapjaikat egymás közvetlen közelében töltik. Többnyire tudomásuk van egymás magánéletéről, szakmai munkájáról, főbb örömeiről és problémáiról is.

A team szupervízió fókuszában az időről-időre elfeledett csoportcél, a motiváció, az irányítás, és a munkahelyi túlterheltség-tehetetlenség érzése állhat, de megjelenhet a tagok között húzódó látens vagy manifesztálódó konfliktusok kezelése is.

A folyamat segít feltárni a szervezeti célok útjában álló egyéni konfliktusokat, ezáltal hatékonyabbá teszi a munkatársak munkáját. Egyéni szinten is tisztító hatással van, tudatosul a résztvevőkben saját munkájukkal kapcsolatos szerepük és felelősségük.

Vezetői szupervízió (Coaching):

Bizalmi légkörben zajló, személyre szabott, folyamatkövető tanácsadás. Nem terápia, hanem módszeres szakmai támogatás, amely segíti a vezetőt mindennapi munkájában, illetve konkrét szervezeti változások menedzselésében. A szakmai önismeret fejlesztésére alapozva alkalmassá teszi a résztvevőt arra, hogy elsajátíthassa az ön-reflektív működésmódot, tudatosítsa magában egyéni képeségeit, lehetőségeit, miközben a szervezet és a dolgozók számára a lehető legjobb döntéseket hozza meg.

A coaching főbb kérdéskörei:

  • Kommunikációs problémák feltárása.
  • Jó döntés-rossz döntés.
  • Konfliktus-, és stresszkezelés.
  • Személyes kapcsolatok fejlesztése cégen belül és kívül.
  • A kitűzött céloknak megfelelő munkatársak kiválasztása.
  • Komplex szervezeti feladatok megoldása.

Egyéni szupervízió résztvevője nem csak vezető lehet, hanem bárki, aki a szervezetnél dolgozik. Bizonyos esetekben, – például szervezeti változásokat megelőzően,- szükség lehet a helyzet feltárásakor olyan egyéni beszélgetésekre a kulcsszereplőkel, ami segíti őket helyzetük és céljaik tisztázásában.

"Megváltozott munkaképességű álláskeresőként, teljesen kilátástalan helyeztbe kerültem. Nagyon hálás vagyok az egyesületnek, hogy végül sikerült mégis elhelyezkednem." Fónagy Áron

"Én nagyon sok segítséget kaptam az egyesülettől. Bátorítottak, mutatták az irányt, végül sikeresen elhelyezkedtem egy munkahelyen." T. Ilona
"Pályázatfigyeléssel és pályázatírással kapcsolatos segítségüket szeretném megköszönni. Nagyon korrekt és szakmailag felkészült partnerek." Dr. Tóth Gábor